En hövding på skallen

En airbag på skallen istället för hjälm, kan det vara något som SCF och UCI godkänner för tävlingar? Den finns i alla fall till försäljning under namnet Hövding och gör att man kan ha en liten krage runt halsen som utlöser en airbag-hjälm med hjälp av sensorer vid "krockar och häftiga rörelser"

Kanske något för alla Italienare och övriga sydeuropeer som väldigt gärna vill cykla utan hjälm och nästan tvångsmässigt gör det på träning även om de tävlar i hjälm. Eller för de som vill satsa hårt på Fredrik Ericssons modell med backslick och solbrillor.

I Sverige är nog frågan hur väl det skulle mottas bland andra cyklister om man dök upp med en osynlig krage och ingen hjälm. På samma sätt som man kan få fnysningar på sjön om man har flytvästen gömd under jackan så tror jag att man skulle få kommentarer om att man saknar hjälmen. Jag vet att jag själv är ganska snabb att slänga ironsika kommentarer till tävlingscyklister som kör utan hjälm av attitydanledning.

Den ännu intressantare frågan är hur det skulle fungera på crosstävlingar eller något av typen Paris-Roubaix (eller till och med Glasrikeresan.) Om man skulle få en oavsiktlig, ofrivillig air-bag runt skallen på grund av allt stök och stöt? Vore också intressant att se hur lång tid det skulle ta innan exempelvis Sebastian Balck kom på att man kunde åka fram till någon i klungan och slå till på kragen så den utlöstes mitt under tävling.

No comments:

Post a Comment

Followers

Search This Blog

Total Pageviews